Pencil Blender: De perfecte tool voor het mengen van potloodtekeningen

Als je een kunstenaar bent die graag werkt met potloodtekeningen, dan is de pencil blender een onmisbaar gereedschap in je collectie. Met deze handige tool kun je potloodlijnen vervagen en mengen, waardoor je tekeningen een zachtere en realistischere uitstraling krijgen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de pencil blender en ontdekken hoe je deze kunt gebruiken om je kunstwerken naar een hoger niveau te tillen.

Wat is een pencil blender?

Een pencil blender is een speciaal gereedschap dat wordt gebruikt om potloodlijnen te vervagen en te mengen. Het bestaat meestal uit een cilindervormige stift met een puntige of stompe punt, gemaakt van zachte materialen zoals papier, vilt of rubber. Door de punt van de pencil blender over de potloodlijnen te wrijven, worden de lijnen vervaagd en ontstaat er een zachte overgang tussen verschillende tinten.

Waarom zou je een pencil blender gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom kunstenaars een pencil blender gebruiken in hun potloodtekeningen:

 • Vervagen van harde lijnen: Met een pencil blender kun je harde potloodlijnen vervagen, waardoor ze minder opvallen en een zachtere uitstraling krijgen. Dit is vooral handig bij het tekenen van schaduwen en overgangen tussen verschillende tinten.
 • Mengen van kleuren: Door verschillende kleuren potlood op elkaar te leggen en ze vervolgens te vervagen met een pencil blender, kun je nieuwe kleuren en tinten creëren. Dit geeft je tekeningen meer diepte en realisme.
 • Creëren van texturen: Met een pencil blender kun je ook interessante texturen creëren in je potloodtekeningen. Door bijvoorbeeld met een puntige pencil blender over een potloodlijn te wrijven, ontstaat er een gestreept effect dat lijkt op houtnerf.
 • Verwijderen van vlekken: Als je per ongeluk een potloodvlek maakt die je niet wilt, kun je deze vaak verwijderen door er met een pencil blender overheen te wrijven. De zachte punt van de blender zal de vlek vervagen en minder zichtbaar maken.

Hoe gebruik je een pencil blender?

Het gebruik van een pencil blender is eenvoudig, maar vereist wel wat oefening om de gewenste resultaten te bereiken. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Begin met het tekenen van je potloodlijnen zoals je normaal zou doen.
 2. Kies de gewenste kleuren en leg ze op elkaar op het papier.
 3. Neem de pencil blender in je hand en houd deze zoals je een potlood zou vasthouden.
 4. Begin met het wrijven van de punt van de blender over de potloodlijnen. Je kunt dit doen met cirkelvormige bewegingen of door heen en weer te wrijven.
 5. Let op de veranderingen in de lijnen terwijl je wrijft. Stop wanneer je tevreden bent met het resultaat.
 6. Indien nodig kun je meerdere lagen potlood aanbrengen en deze telkens vervagen met de pencil blender om meer diepte en kleurvariatie te creëren.

Welke soorten pencil blenders zijn er?

Er zijn verschillende soorten pencil blenders beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Papieren blender: Dit type blender is gemaakt van zacht papier dat is gerold tot een puntige of stompe vorm. Het is ideaal voor het vervagen van potloodlijnen en het creëren van subtiele overgangen.
 • Vilt blender: Een vilt blender heeft een puntige of stompe punt gemaakt van zacht viltmateriaal. Het is iets steviger dan een papieren blender en kan worden gebruikt voor zowel het vervagen van lijnen als het mengen van kleuren.
 • Rubberen blender: Dit type blender heeft een puntige of stompe punt gemaakt van zacht rubber. Het is zeer geschikt voor het creëren van texturen en het verwijderen van potloodvlekken.

Conclusie

De pencil blender is een essentieel gereedschap voor kunstenaars die werken met potloodtekeningen. Het biedt de mogelijkheid om potloodlijnen te vervagen, kleuren te mengen, texturen te creëren en vlekken te verwijderen. Met een beetje oefening en de juiste technieken kun je verbluffende resultaten bereiken en je tekeningen naar een hoger niveau tillen. Dus waar wacht je nog op? Voeg een pencil blender toe aan je kunstcollectie en ontdek de vele mogelijkheden die het biedt!

Plaats een reactie

Blender info

Verse smaken, elke dag gemixt. Ontdek de kracht
van de beste blenders voor jouw keuken.

Begin zoektocht